O rokovnjačih

Predstavitev kluba


Zapisi iz Stražarjeve knjige Črni Graben: »Leta 1979 se je pri AMD Lukovica osnoval Motoklub Ljubljana. Vanj so se vključili člani s težkimi motorji…« in »Društvo je 25. in 26. junija 1960 priredilo prvi veliki motoristični piknik v gozdičku na Brdu…« so bili ob prelomu tisočletja, za takrat nas mlade fante, kot gorivo za pogon k dosegi cilja – ustanovitev moto kluba. Z idejo in pobudo k potrditvi se nas je nekaj pogumnežev leta 2002 udeležila sestanka upravnega odbora AMD Lukovica, društva katerega zgodovino smo in še občudujemo, z namenom predstavitve programa delovanja moto kluba. Odbor je idejo podprl, tako je bila 6. marca 2003, v Avto moto društvu Lukovica, ustanovljena sekcija motoristov Moto klub Rokovnjači.

Osnovni namen delovanja društva je širjenje moto kulture med prebivalstvom in povezovanje le teh z družabnimi dogodki. Uspešno sodelujemo z matičnim društvom, večkrat združimo moči in si pomagamo pri izpeljavi obsežnejših projektov. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem posameznikom in podjetjem, ki ste nam prisluhnili in pomagali na naši poti.

Skozi vsa leta delovanja moto kluba vozni red (plan dela) sestavljajo vsakoletni tradicionalni dogodki: otvoritvena vožnja, strokovna vikend ekskurzija, krvodajalska akcija - Motorist za življenje, nočna vožnja, klubski pohod, moto piknik, zaključna vožnja in prednovoletna zabava.

Z delom smo se izkazali tudi na Zimskih moto taborih, tekmovanju s pležuhi na smučišču Kandrše in kasneje v Turnšah (2005-2015),  ter Propagandnih večerih (2003-2008) pri Roku v Krtini in Furmanu v Lukovici. Tudi vztrajnostne dirke z mopedi - Velika nagrada Lukovice pri Avto Kvedru v Lukovici so bile v letih od 2015 do 2018 odmevne. In praznovanje 10 let delovanja – Moto dan ob Gradiškem jezeru (2013) s koncertom Ane Pupedan  nam je ostalo v lepem spominu. V vseh teh letih se je nabralo tudi nekaj edinstvenih akcij: poroke naših članov in prijateljev, sodelovanje v TV kvizu, peka palačink brezdomcem, obisk tovarne Akrapovič, spremstvo kolesarskih dirk in oldtimer vozil, pohod z mopedom na Triglav, udeležbe na vztrajnostnih dirkah mopedov, amaterskem mini moto prvenstvu, moto tabori za otroke, snemanje prispevkov MTV Adria, obiski moto sejmov in srečanj v Sloveniji in tujini…

Najbolj pridni člani Moto kluba Rokovnjači sestankujemo vsako sredo zvečer, te so iz začetnih »navadnih« sred postale »moto srede«. Najprej so se odvijale v Gostilni Rok v Krtini, kasneje pri Furmanu v Lukovici, kamor se še danes zatečemo čez zimo. Vmes nas je gostil Kotnik v brlogu nad delavnico, dokler se nismo opogumili in najeli del travnika ob nadvozu AC v Vrbi. S postavitvijo kontejnerja in delnega nadstreška je travnik postal »plac«, ki ga s ponosom vzdržujemo in nadgrajujemo.  

V dveh dekadah se je oblikovala bolj ali manj stalna struktura udeležencev moto sred, skupinskih voženj, moto piknikov in ostalih dogodkov. Člani prihajamo iz Lukovice, Moravč, Domžal, Kamnika, Mengša in Ljubljane. Vsako leto pa se še kdo opogumi in pride na novo ali je povratnik. Društveni duh deluje, kadar so člani povezani, za kar je potrebno delo, zabava, razumevanje in skrb. V Moto klubu Rokovnjači, se bomo še naprej prizadevali držati moto sceno v naši občini, organizirati vodene skupinske vožnje, ponuditi izmenjavo izkušenj v vožnji in vzdrževanju jeklenih konjičkov, organizirati zanimive dogodke za vse somišljenike in širšo družbo. Zato ne oklevajte in se pridružite na naših poteh.